Javascript este un limbaj de programare ce poate adauga anumite actiuni dinamice unei pagini de website. Limbajul javascript poate fi folosit pentru a schimba anumite culori pe o pagina la clickul unui buton, poate fi folosit pentru a schimba continutul cu text al unui cadran cu alt text, poate fi folosit pentru a deschide anumite mesaje de alerta, pentru a adauga anumite efecte unei pagini web cum ar fi adaugarea unui efect de miscare unui meniu si multe altele. Limbajul javascript poate rula atat pe server, deci poate fi server -side , in mediul Node.js cat si client side, asadar codul ruleaza pe computerul utilizatorului , adica atunci cand o pagina este deschisa,codul client-side al paginii este descarcat pe computerul utilizatorului,apoi este rulat si afisat de browser.
Cum este adaugat codul de javascript in pagina?
Javascriptul poate fi intern, adica in sectiunea head a paginii este introdus codul in interiorul tagurilor <script></script> sau poate fi extern ceea ce inseamna ca este adaugat asa:
<script src="fisier.js"></script>
Un exemplu de cod javascript este urmatorul:
<script>
function changeColor()
{
document.getElementById("idJs").style.backgroundColor="red";
}
</script>
<div id="idJs">Lorem ipsum dolor sit amet</div>
Acest cod schimba culoarea cadranului care are setat ca id idJs in culoarea rosu.
Sursa online la data de 13.04.2018: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Learn/JavaScript/First_steps/What_is_JavaScript
Tot ce trebuie sa faci este sa alegi o macheta de website